• phoca_thumb_l_front foto nkr website.jpg

De discipline 'mennen' bestaat uit drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en samengesteld mennen. Er kan worden gereden met een enkelspan, tweespan, tandem of vierspan, zowel met pony's als met paarden. Ieder jaar wordt er een wedstrijdkalender mensport opgesteld.


Dressuurwedstrijden

Bij de dressuurwedstrijden wordt er, net als bij de dressuur onder het zadel, een proef gereden in de klasse B (Beginner), L (Licht), M (Midden), Z (Zwaar) en ZZ (dubbel zwaar).


Vaardigheidswedstrijden

Bij de vaardigheidswedstrijden is er een parcours uitgezet dat is afgebakend met plastic kegels. Op iedere kegel ligt een (tennis)bal. De menner moet zijn span door dit parcours sturen, zonder de balletjes van de kegels af te rijden. Een goede test op gehoorzaamheid van het paard en de stuurmanskunst van de menner! Vaardigheidswedstrijden kunnen gereden worden in de klasse L (Licht), M (Midden) en Z (Zwaar).


Samengestelde menwedstrijden

Een samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie proeven: een speciale dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. De marathon bestaat uit 3 of 5 trajecten waaronder een hindernistraject (E), en is een echte publiekstrekker. Vooral waterhindernissen zorgen voor veel spektakel! Samengestelde menwedstrijden zijn ingedeeld in de klassen 1, 2, 3 en 4. 
(Bron: website KNHS)


Meer weten?

Wil je meer weten over het mennen en welke regels en richtlijnen hier gelden? Lees dan eens het Disciplinereglement Mennen. Daarnaast zijn er tal van boeken over mennen te koop. Klik hier voor een overzicht van alle reglementen van de KNHS die je (gratis) kunt downloaden. In de lijst bevindt zich ook het Wedstrijdreglement Mennen.

 

Mennen bij de Noorderkoggenruiters

De menafdeling van De Noorderkoggenruiters verzorgt iedere vrijdagavond menlessen voor beginnende en de meer gevorderde menners. In de vier lessen is plaats voor zowel recreatieve als wedstrijdgerichte rijders. Waarbij gesteld kan worden, dat er serieus gereden wordt, maar dat het vooral ook erg gezellig is.

Eén keer per maand wordt er een vaardigheidparcours uitgezet of een aantal marathonhindernissen. De vereniging organiseert ieder jaar een officiële dressuur- en vaardigheidwedstrijd en een indoor-minimarathon. Maar ook is de mencommissie actief met het organiseren van onderlingewedstrijden, een gezellige buitenrit en een weekend weg, uiteraard met de paarden.

.