• phoca_thumb_l_front foto nkr website.jpg

SGW is de benaming voor de samengestelde wedstrijd op basisniveau, dat wil zeggen van de oefencross tot en met het Z. Alle wedstrijdonderdelen vinden in principe op een dag plaats (soms om organisatorische redenen meerdere dagen).

Vanaf het Z samengesteld komt je op Nationaal niveau , de 1* en hogere rubrieken die ook internationaal worden uitgeschreven. We spreken dan over Eventing.

 

Er is een duidelijk verschil tussen samengestelde wedstrijden en eventing. Deze events duren vaak meerdere dagen en de volgorde van de onderdelen is anders. Events zijn met een sterrenaanduiding ingedeeld naar zwaarte, waarbij 1* de lichtste is en 4* de zwaarste. Nederland kent Boekelo (CCI 3*), Breda, Varsseveld en Helvoirt (alle 1* en 2*).
Er zijn maar zes 4* wedstrijden per jaar, in Adelaide, Badminton, Kentucky (Lexington), Luhmühlen, Pau en Burghley.
Ook het WK en de Olympische spelen zijn wedstrijden op 4* niveau.

 

SGW betekent samengestelde wedstrijd. De naam geeft al aan waar het om gaat, namelijk een wedstrijd die uit meerdere onderdelen bestaat: dressuur, springen en een crosscountry. Deze drie onderdelen doe je meestal op één dag; het kan wel voorkomen dat je bijvoorbeeld op vrijdag al moet dressuren en dan op zaterdag het springparcours en de cross aflegt.

Dressuur en springen zijn bekende onderdelen; in de cross leg je een vooraf bepaalde route af door het terrein waarin diverse natuurlijke hindernissen zoals wallen, een waterpartij, boomstammen, greppels en dergelijke zijn opgenomen.
Al deze onderdelen moet je met hetzelfde paard doen; de resultaten daarvan worden opgeteld en bepalen uiteindelijk de uitslag. De meest veelzijdige combinatie wint dus.

 

Voor de Noorderkoggenruiters zijn er diverse ruiters actief zowel in de SGW als in de Eventing.

 

Op dit moment worden er vanuit de vereniging (nog) geen actieve trainingen verzorgd.

 

.