• phoca_thumb_l_front foto nkr website.jpg

Dressuur is één van de meest populaire disciplines binnen de paardensport. Samen met springen en eventing is het één van de drie Olympische paardensportdisciplines. Bij dressuurwedstrijden wordt gekeken naar de mate van gymnastisering en beheersing van het paard.


De rijbaan

Dressuurwedstrijden worden verreden in een rijbaan die is voorzien van letters. Afhankelijk van op welk niveau je rijdt is de rijbaan 20 x 40 meter of 20 x 60 meter. Tijdens de wedstrijden rijden een ruiter en een paard een proef die bestaat uit verschillenden oefeningen. Deze proeven zijn te vinden in het dressuurproevenboekje. Door de letters die langs de rijbaan staan, weet de ruiter of de amazone waar ze de oefeningen moeten uitvoeren. Een jury beoordeelt of de oefening goed is uitgevoerd en geeft hier voor een cijfer variërend van 0 tot 10. De cijfers van de verschillende oefeningen bij elkaar opgeteld geven het resultaat van een proef.

 

De klassen

In de dressuursport zijn verschillende klassen. Hier staat de B voor Beginnners, de L voor Licht, de M voor Midden en de Z voor Zwaar:

* B

 

* L1

* L2

* M1

* M2

* Z1

* Z2

* ZZ-licht

* ZZ-zwaar

* Lichte Tour

* Midden Tour

* Zware Tour

 

Elke dressuurruiter begint in de klasse B. Op basis van het aantal punten behaald in een proef kan een ruiter winst- of verliespunten halen. Wanneer een ruiter met een paard 10 winstpunten of meer heeft gehaald, dan mag hij overstappen naar de volgende klasse. Verliespunten worden in mindering gebracht op de eventueel behaalde winstpunten. Wanneer iemand geen winstpunten meer "in voorraad" heeft of wanneer geen winstpunten zijn behaald, worden het minpunten. Bij een stand van 10 verliespunten moet de ruiter met zijn paard weer een klasse terug. En begint hij in deze lagere klasse automatisch weer zonder winstpunten.

 

Individuele dressuur en Afdelingsdressuur

In de dressuur wordt onderscheid gemaakt tussen de individuele dressuur en de afdelingsdressuur. Bij de individuele dressuur rijdt een amazone of ruiter met zijn paard of pony de proef alleen. Bij afdelingsdressuur wordt er een dressuurproef gereden in een zestal of viertal. Afdelingsdressuur is een typische verenigingsactiviteit, die verenigingen de kans geeft zich als talentvolle vereniging te profileren. Wanneer het afdelingsrijden goed wordt begeleid, kunnen de leden dichter bij elkaar worden gebracht en kan er een echte teamgeest binnen de vereniging worden ontwikkeld.
(Bron: website KNHS)


Meer weten?

Wil je meer weten over dressuur en welke regels en richtlijnen hier gelden? Lees dan eens het Disciplinereglement Dressuur. Daarnaast zijn er tal van boeken over dressuur te koop. Klik hier voor een overzicht van alle reglementen van de KNHS die je (gratis) kunt downloaden. In de lijst bevindt zich ook het Wedstrijdreglement Dressuur.

 

.