• phoca_thumb_l_front foto nkr website.jpg

Arran Steinweg - springen

Van jongs af aan was ik al zeer geboeid door het paard. Na jaren zeuren mocht ik eindelijk gaan paard rijden. Ik raakte het virus niet meer kwijt. In het begin reed ik veel verschillende paarden. Hierdoor leerde ik omgaan met allerlei verschillende soorten karakters en ook probleem paarden.

De paarden gingen mij steeds meer prikkelen. Daardoor ben ik de opleiding paardensport in Deurne gaan doen. Tijdens de opleiding ben ik ruiter geweest van het onderzoek Jumpex en van de merrie test EPTM.

Tijdens en na mijn opleiding heb ik van veel verschillende mensen les gekregen. Hierdoor heb ik geleerd met veel verschillende soorten en types paarden om te gaan. Ook leerde ik hierdoor dat de basis training van het paard als fundament van het springen dient.

De basis(dressuur) vind ik dan ook zeer belangrijk, dit komt daarom ook terug in mijn lessen.

Tegenwoordig hebben ik en en mijn vriendin een kleine stal waar wij paarden trainen. Daarnaast geef ik veel les. Zowel spring als dressuur les. 
Bij de koggenruiters geef ik nu al vanaf 2009 Springles.

Ook ben ik er in de wintermaanden om het oefenspringen te begeleiden. Dit is altijd leuk omdat er heel veel verschillende mensen mee doen, van heel weinig ervaring tot professionals.

Wil je graag springles waarbij we de basis niet vergeten. Dan heet ik je van harte welkom in de spring les.

 

Mariëlle de Jong - dressuur

Mijn naam is Marëlle de jong, ben bijna 48 jaar en kom uit de buurt van Rotterdam, namelijk Ridderkerk. Sinds maart 2016 woon ik in Opmeer.
In Ridderkerk heb ik veel les gegeven aan zowel groepslessen als privé. Ik mis dat best wel, dus ik zag dat jullie vereniging iemand zochten heb ik mezelf aangeboden.
Ik rijd zelf met een 12-jarige Rubels x Jeraldo ZZ-zwaar. Helaas zijn we er vanwege een blessure bijna een jaar uitgeweest. Ik had gehoopt eind deze maand weer bij jullie te kunnen starten, maar we zijn er nog niet klaar voor.
Ik heb ook nog een paard van 22 jaar, daar heb ik ZZ-licht mee gereden. Die is met pensioen en staat nog in Ridderkerk en heeft een hele lieve vezorgster.
Qua lesgeven wil ik iedereen evenveel aandacht geven en de instructie aan het niveau van de combinatie aanpassen. Ik ben (denk ik) niet iemand die maar op één manier denkt, want elk paard en elke ruiter is anders. Natuurlijk heb ik wel een basis waar ik in geloof.
Inmiddels heb ik 2 lessen gegeven en ik vind het enorm leuk! Juist omdat er zoveel verschillende combinaties zijn!
Ik hoop mijn enthousiasme over te brengen op de leerlingen en ik zou zeggen, kom eens kijken bij een les en beoordeel zelf of -nog leuker- kom eens rijden.
De les begint om 10.30 uur en als er meer zijn dan kunnen we er nog een les achteraan plakken.
Dus ik hoop tot ziens.
 

Steef Karels - mennen

Ik ben Steef Karels, geef nu sinds twee jaar menles op de vrijdagavond bij de Noorderkoggenruiters.

Ik denk dat ik ongeveer twintig jaar geleden ben begonnen met het houden van paarden en na het halen van mijn koetsiers bewijs ben ik nagenoeg gelijk begonnen men lessen te volgen bij de Noorderkoggenruiters. Een echte NKR er dus.

Ik rijd zelf op het ogenblik ZZ dressuur en Z vaardigheid met een tandem Haflingers en klasse 3 samengesteld.

De variatie in de samengestelde sport spreekt mij zeer aan, het paard of de paarden moeten alles kunnen en beschikken overeen sterke conditie. Dit houdt voor de paarden in dat ze een gevarieerde training krijgen, dit betekent kilometers maken dressuur trainen en af en toe lekker crossen. Dit houd de paarden maar ook menner fris. Dit probeer ik ook in de lessen die ik geef terug te laten komen, variatie en spelen. Ik zie een paard als een kind van een jaar of vier- vijf, spelenderwijs proberen ze van alles te leren, maar ook zal je af en toe moeten zeggen zo is het en niet anders.

In augustus 2015 heb ik het diploma parcoursbouwen mennen gehaald zodat ik ook in de lessen een goed en leerzaam parcours kan neerzetten, leuk voor de men(st)er en verfrissent voor de paarden om af en toe een parcourtje te rijden.

Kortom, ik heb de dressuur hoog in het vaandel, maar ben er van overtuigd dat af en toe eens wat anders leuk is voor mens en paard. En dat moet het vooral zijn, we doen het tenslotte allemaal voor ons plezier.

 

Jan Reitsma - mennen

Nadat ik in 2008 minder ben gaan werken als dierenarts bij VCHN te Slootdorp, kwam er tijd vrij om me weer meer met het mennen bezig te houden. Mijn motivatie om aan de instructeursopleiding mee te doen, was eigenlijk om een oplossing te vinden voor problemen waar ik steeds weer tegenaan liep bij het aangespannen rijden. Omdat je op het examen ook les moet geven en dat aanvankelijk niet mijn sterkste kant was, heb ik met beide handen het aanbod van de Amstelmeerruiters, om daar te komen lesgeven, aangenomen.

Spoedig meldde zich ook de Noorderkoggeruiters om daar les te komen geven, maar omdat de vrijdag avond reeds bezet was, moest dat wachten tot de Amstelmeerruiters opging in PSV Oude Veer. Daarna kon ik op vrijdag naar Benningbroek afreizen om daar les te geven.

Vanaf mijn tienertijd heb ik belangstelling gehad voor het werken met paarden en ik mag mij gelukkig prijzen dat ik in de loop der jaren allerlei werk met paarden heb kunnen doen. Maaien, schudden, wallen maken en al het andere werk wat er bij de hooibouw aan te pas komt. Tenslotte heb ik nog geploegd met onze eigen paarden, prachtig om te doen. Daarnaast reed ik ook nog onder het zadel. Uiteindelijk in de klasse Z2 dressuur terecht gekomen, maar voordat ik daar een winstpunt kon halen was er een koper voor dat paard. Bij het mennen ben ik met verschillende paarden Z mennen geweest, Klasse ZZ bestond in die tijd nog niet.

In 2009 heb ik het instructeursdiploma niveau 3 gehaald, nadat ik in 2008 met succes niveau 2 afrondde. Omdat ik geen geschikt paard meer had om het volgende niveau mee te mogen doen en ik ook geen reisgezelschap meer had om naar Ermelo te gaan (voor niveau 3 reisde ik wekelijks met Lia Luitjes plus twee paarden en één menkar naar Ermelo. Ik chauffeerde en Lia zorgde voor lekkers voor de heen en terugweg!) moest ik de cursus voor niveau 4 helaas voorbij laten gaan. Wie weet kan dat ooit nog eens, want ik wil mij eigenlijk altijd wel verbeteren als instructeur.

Inmiddels geef ik al weer een aantal jaren met veel plezier les bij de Noorderkoggeruiters, waarbij het lesgeven uiteraard belangrijk is, maar zonder “derde helft” na afloop, de lesavond niet compleet is.

.